Sanitetssoldater som opp gjennom historien har fått tildelt medalje

En sanitetssoldat er en person i militæret som bistår bakketropper i kamp. En militær strid kan være en intens og brutal situasjon hvor alvorlige skader oppstår, og hvor det kan stå om sekunder for å redde liv. Disse menneskene er raskt på plass for å utføre førstehjelp når det virkelig gjelder. Man kan bare prøve å forestille seg hvilke nerver og disiplin det må kreve å ha en jobb av denne typen. Leger og pleiere på trygge og rene sykehus er allerede under nok press, og sanitetssoldater må ofte arbeide midt i kampens hete.

shutterstock_328196669Combat Medical Badge

Combat Medical Badge er en medalje som det amerikanske forsvaret deler ut til sanitetssoldater som har utmerket seg spesielt i tjenesten. Medaljen ble først opprettet i januar 1945, og kan deles ut til alle med ranken oberst eller lavere som har hjulpet og helet skadde soldater under bakkekamp. Medaljen kommer i sølv og har en størrelse på 2,5 x 3,8 cm. Den siste striden denne medaljen ble delt ut i forbindelse med var “Operation Iraqi Freedom”, en militæroperasjon som pågikk fra 2003 til 2011. Les mer om sanitet på ambulanseutstyr.no om historier som dette engasjerer deg.

Sanitetssoldater som har utmerket seg

Det finnes mengder av informasjon der ute om sanitetssoldater som har utrettet store ting i pressede situasjoner og under umenneskelige forhold. Mary Edwards Walker ble under den amerikanske borgerkrigen fanget av sørstatene, hvorpå soldatene anklaget henne for å være en spion for den andre siden. Under Vietnamkrigen dro Thomas W. Bennett minst 5 skadde soldater i trygghet under ild, før han selv ble skutt av en snikskytter og senere døde. Dette er tøffe og modige mennesker som risikerer sitt eget liv for å redde andre, og noe særlig nærmere helter enn dette kan man vel ikke komme.